niedziela, 3 marca 2013

Tarta z mięsem


To propozycja zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Można podać jako przystawkę do kubka czerwonego barszczu. Składniki można dowolnie komponować, ja zrobiłam wersję najprostszą, z dostępnych „pod ręką” składników.


Przygotować kruche słone ciasto. Rozwałkowane ciasto umieścić w wysmarowanej formie do tarty. Ponakłuwać, przykryć folią aluminiową i obciążyć sucha fasolą, by zapobiec opadaniu boków. Podpiec spód w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut.

W międzyczasie przygotować farsz…

Składniki farszu:
  • ½ kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 2 garści zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany

Cebulę poddusić, dodać mięso i podsmażyć razem. Ściągnąć ognia przyprawić oraz dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać i przełożyć na podpieczone ciasto.
Zalać masą jajeczno – śmietanową. 


Wstawić do gorącego piekarnika i piec jeszcze 30 minut.




Podawać w towarzystwie surówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print