sobota, 2 marca 2013

Spaghetti carbonara


Należy do takiego gatunku potraw, które ugotować potrafi nawet dziecko. Jest nie tylko proste, smaczne ale i syte. Podane niżej proporcje wystarcza aby zaspokoić głód czterech bardzo głodnych osób lub pięciu o normalnym apetycie.
Życzę  smacznego!

Składniki:
  • 500 g opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 szklanka białego wina
  • 300g boczku
  • 200g startego parmezanu, połowa do sosu, połowa do posypania
  • 2 jaja
  • 1 łyżka stołowa masła
  • sól
  • pieprz

Pokrój boczek w kostkę w podsmaż na patelni. Gdy będzie przysmażony dolej wina. W międzyczasie roztrzep w miseczce dwa jajka i dodaj do nich parmezanu. Dobrze wymieszaj. W osolonej wodzie ugotuj makaron. Odcedź spaghetti i dodaj do miski z jajkami i parmezanem i dobrze wymieszaj. Dodaj boczek z sosem. Przypraw solą i pieprzem, dodaj masło i jeszcze raz dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na talerzu dodatkowo posyp serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print