wtorek, 5 marca 2013

Sos pomidorowy podstawowy


Smaczny, prosty i uniwersalny sos ze świeżych pomidorów. W okresie zimowym można je zastąpić pomidorami konserwowanymi samodzielnie, w słoikach, albo pomidorami kupowanymi w puszce.


Sos ten jest doskonałym dodatkiem do makaronu i potraw mącznych, w tym także klusek oraz do potraw rybnych. Świetne danie z wykorzystaniem tego sosu, to rybne filety zalane sosem i zapieczone w piekarniku.




Składniki:
  • 1 kg pomidorów (ewentualnie 2-3 puszki pomidorów w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • suszone oregano
  • pieprz
  • ostra papryka
  • cukier
  • kieliszek sherry (lub wermutu)

W rondelku rozgrzać oliwę włożyć cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek (nie należy go smażyć równocześnie z cebulą gdyż ma tendencję do przypalania się)
Wówczas dodać obrane, pokrojone i oczyszczone z nasion pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić suszonym oregano i dusić z 20 minut.


Dodać sól, przyprawy, cukier i kieliszek alkoholu. Zostawić na ogniu jeszcze 5 minut, po czym przetrzeć przez sitko.


Uwaga:
Jeżeli chcielibyśmy uzyskać sos nieco gęstszy to najlepiej użyć do tego celu mąki kukurydzianej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz