poniedziałek, 25 marca 2013

Rybne placki


To przepis, który powstał przez roztargnienie. Pierwotnie miały być kotlety rybne, jednak przez pomyłkę wsypałam mąkę, więc z konieczności powstały placki z rybą.

Składniki:
  • 1 kg mrożonego dorsza
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Rybę rozdrobnić blenderem. 


Obraną i pokrojoną cebulę również rozdrobnić. Podobnie postąpić z ziołami.


Wszystko razem wymieszać, dodać mąkę i przyprawić. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z wyrazistymi sosami. Ja zaserwowałam z pikantnym sosem pomidorowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print