poniedziałek, 18 marca 2013

Ryba w cieście piwnym


Ryba w cieście piwnym to potrawa tradycyjnie spożywana w Grecji, 25 marca oraz w Niedzielę Palmową. Są to dwa z trzech dni, w których kościół prawosławny daje dyspensę na ryby, olej i wino.

bakaliaros me skordalia

I dlatego, w ten dzień tradycyjnie przygotowuje się rybę, najczęściej dorsza z sosem czosnkowym, skordalia. Ryby można użyć mrożonej, solonych płatów lub najlepiej świeżej.

Otacza się ją w mące lub w cieście naleśnikowym. Ja przygotowuję ciasto piwne, do którego mąki dosypuję zawsze „na oko” ;)


Składniki:
  • 1,5 kg płatów z dorsza
  • 500 ml piwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka (ile weźmie)

Rybę, kroimy na kawałki, a każdy kawałek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski wlewamy piwo i dosypując mąki, do momentu uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. W cieście maczamy kawałki ryby w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z pastą skordalia z bobu lub z klasyczną  skordalia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print