wtorek, 5 marca 2013

Ryba smażona w panierce


Kto z was nie jada ryb, ten niech dalej nie czyta. Kto lubi i często przygotowuje, również czytać nie musi. Są jednak osoby, które stawiają w kuchni pierwsze kroki i jak zwykle bywa na początku kulinarnej drogi, napotykają różne przeszkody np. nie wiedzą, jak smażyć ryby?


Takie proste przepisy są dla nich. Dla debiutujących w kuchni. W końcu każdy kiedyś zaczynał swoją kuchenną przygodę.





Składniki:
  • 600 g ryby
  • 2 jajka
  • mleko
  • tarta bułka
  • mąka
  • ewentualnie: sok z cytryny

Rybę oczyścić, mrożoną rozmrozić. Włożyć do mleka na około 30 minut. Następnie wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku i posolić.Aby pozbyć się charakterystycznego zapachu ryby i poprawić jej smak, można skropić sokiem z cytryny.
Porcje ryby otaczać najpierw w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i w tartej bułce. 


Smażyć kładąc na rozgrzany tłuszcz, po 2-3 minuty z każdej strony.
Podawać z ryżem, surówką, sosem albo ze wszystkim naraz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz