czwartek, 14 marca 2013

Ravani


Przepis na to ciasto „ściągnęłam” swego czasu, z opakowania simigdali psilo, czyli kaszy manny. Od tamtego czasu robiłam go już kilkakrotnie, zmieniając nieznacznie skład. Jednak ten pierwszy przepis okazał się najlepszy, dlatego tez przytaczam go poniżej.

Składniki ciasta:
  • 1 szklanka semoliny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 paczuszki wanilii
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki ciepłego mleka

Składniki syropu:
  • 3 filiżanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka otartej skórki cytrynowej

Mieszamy semolinę, mąkę, proszek do pieczenia, wanilię i szczyptę soli w misce.
Jaja ucieramy z cukrem i mlekiem, przez 15 minut mikserem. Zmniejszamy obroty i wsypujemy do jajek produkty sypkie. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej blaszki.


Z podanych składników gotujemy syrop. Niektórzy dodają do syropu jeszcze łyżkę masła.


Pieczemy około godziny w  temperaturze 180 stopni. Stan upieczenia ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem (po wbiciu w ciasto ma pozostać suchy).
Po upieczeniu kroimy ciasto na kawałki i polewamy przygotowanym syropem. Odstawiamy aby ciasto wchłonęło płyn.



Ciasto można podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.


Uwaga:
Ciasto jest bardzo słodkie co nie każdemu może odpowiadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print