poniedziałek, 25 marca 2013

Purée z czosnku

Czosnek to roślina, której zastosowanie kulinarne i lecznicze znane jest od tysięcy lat. Charakterystyczny piekący smak i ostry zapach czosnku spowodowany jest zawartością pewnego związku siarki, alliiny, która podczas rozdrabniania przekształca się w allicynę. Właśnie ten związek ma właściwości lecznicze.

Czosnek jest często stosowany w kuchni śródziemnomorskiej, jako dodatek do tłustych mięs: baraniny i wieprzowiny, a także do dziczyzny, drobiu i mięsa z królika. Wzbogaca smak wędlin. Przyprawia się nim ryby, zupy i sosy. Komponuje się z większością ziół. Jest składnikiem masła ziołowego oraz past na bazie serów i jajek.

Jego dobroczynne właściwości giną podczas gotowania, gdyż hamuje się wówczas proces tworzenia allicyny, dlatego preferuję czosnek w postaci surowej. Dzisiaj jednak robię wyjątek dla małej przekąski, której przepis znalazłam w jednym z numerów Vity.






Składniki:
  • 2 główki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki mleka

Czosnek podzielić na żabki, ułożyć na folii aluminiowej i podlać oliwą. Folię zawinąć, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 50 minut. Upieczony czosnek, wyjąć z łupin i rozetrzeć.
Masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę i podsmażyć. Dolać mleko i gotować pięć minut. Dodać roztarty czosnek, posolić i gotować jeszcze przez chwilę.
Podawać do smażonego mięsa lub ryb.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print