czwartek, 21 marca 2013

Przygotowanie twarogu domowego


Nie jest to skomplikowana sprawa, a niekiedy naprawdę warto samemu zrobić taki serek, gdyż oprócz twarożku, otrzymujemy serwatkę, którą z kolei wykorzystać można do przygotowania zup np. żurku.

Składniki:
  • 3 l mleka
  • 400 g jogurtu
  • sok z 2 cytryn

Mleko zagotować i ostudzić, dodać sok z cytryny oraz jogurt i odstawić na 24 godziny. Naczynie z mlekiem umieścić w kąpieli wodnej i podgrzewać w niskiej temperaturze, aż twaróg oddzieli się od serwatki. Schłodzić i przelewać przez gęstą, lnianą ściereczkę. Ja użyłam do tego filtrów do kawy, które pozostawiłam w sitku, umieszczonym nad miska z serwatką, aby serwatka dobrze obciekła.


Z tej ilości otrzymałam 1400 g twarożku i 1600 ml serwatki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print