piątek, 8 marca 2013

Potrawka z kurczaka z porami


Najpierw domowy obiad z mięsem w roli głównej, wieczorem ciężkostrawna kolacja u znajomych, oczywiście z dużą ilością mięsa... nic dziwnego, że dzisiaj mam ochotę na coś lekkiego.
Wybór padł na lekkostrawną potrawkę z kurczaka z porami i jogurtem.
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 pory
  • 1 cebula
  • jogurt naturalny
  • 1 l bulionu z kostki
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki curry
  • olej do smażenia


Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Na rozgrzany olej wrzucić kawałki mięsa, dodać pokrojoną w piórka cebulę i wszystko podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać pokrojonego w pół plasterki pora i dusić na małym ogniu około godziny. Dodać przyprawy oraz jogurt naturalny, który należy podawać jak potrawka trochę przestygnie, gdyż w innym przypadku się zważy. Podawać z ryżem lub makaronem.


Uwagi:
Zamiast piersi z kurczaka wykorzystać można każde dowolne mięso z drobiu, także kurczaka z rosołu. Jogurt można zastąpić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print