poniedziałek, 11 marca 2013

Pizza z kurczakiem


Propozycja obiadowa dla sześciu osób (duża blaszka) lub czterech bardzo głodnych. Idealna również jako przekąska. Składniki można dowolnie modyfikować, ja użyłam takich, jakie akurat miałam w domu. Ponadto lubię połączenie kurczaka z kukurydzą, więc wybór był prosty. Niemal tak prosty jak przygotowanie dania.

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 20g świeżysz drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody
  • sól

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem i wymieszać z letnią wodą. Mąkę wymieszać z solą i oliwą, dodać podrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30-45 minut.

Składniki farszu:
  • 600g gotowanego kurczaka (z rosołu)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ szklanki sosu pomidorowego
  • 300g sera żółtego tartego
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka

Kurczaka pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić na pół krążki. Kukurydze odsączyć z zalewy.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Ciasto zagnieść i rozwałkować bezpośrednio na natłuszczonej blasze. Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym i obłożyć kurczakiem z cebulą. 


Posypać serem oraz przyprawami. Piec 20 - 25 minut.



Zamiast kurczaka można użyć tuńczyka z puszki, a zamiast sera żółtego użyć pokruszonego owczego sera typu feta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print