niedziela, 10 marca 2013

Pitaroudia (πιταρούδια) czyli placuszki


Placuszki są tradycyjnym daniem na Rodos. Najpopularniejsze są chyba placki z ciecierzycy, a następnie z dyni. W jednej ze wsi rodyjskich spotkać można robione z grzybów. Jednak moimi ulubionymi są placki z cebulą, zaś przepis podaję poniżej.
πιταρούδια



 

Placuszki z cebulą (Πιταρούδια με κρεμμύδι)


Składniki:
  • 1 kg cebuli obranej i posiekanej
  • 2 duże dojrzałe pomidory, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 5 – 6 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz  
  • oliwa do smażenia

Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę.


Zostawiamy w lodówce przez co najmniej jedną godzinę. Kształtujemy okrągłe „klopsiki” i spłaszczamy na kształt placków. Otaczamy w mące i smażymy na gorącej oliwie. Gdyby masa wydawała się nam zbyt rzadka, można lekko zwiększyć ilość mąki lub kłaść masę łyżką na rozgrzany tłuszcz.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print