czwartek, 7 marca 2013

Pieczone kotlety z karkówki


Kotlety z karkówki można przygotować na grillu lub w piekarniku. U nas miały być z grilla ale pogoda nie dopisała, więc ostatecznie wylądowały w piekarniku ;)

kotlety z karkówki

Przygotowanie ich jest banalnie proste, a wszystkie prace można rozłożyć na dwa dni. Wszystko, co będziemy potrzebować do przygotowania tego dania, to 2 kilogramy zamarynowanego mięsa




Jak przygotować marynatę do mięsa możecie przeczytać w powyższym linku. Ważne dla smaku mięsa jest to, aby leżało ono w marynacie odpowiednio długo. Oczywiście czas marynowania zależy od rodzaju mięsa, dla wieprzowiny wystarczy 12 godzin, a więc noc w lodówce.


Wkładamy na blaszkę i wsuwamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze około godziny. W trakcie pieczenia mięso należy kilkakrotnie podlewać tłuszczem na którym się ono piecze.
Podajemy z dodatkami. U mnie dzisiaj z pieczonymi ziemniakami, maroulosalatą i sosami: tzatziki, musztardowy, chili lub sos z dodatkiem brandy, do wyboru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz