piątek, 15 marca 2013

Pianki typu Ptasie Mleczko


Pianki takie robiła moja babcia w czasach, kiedy ptasie mleczko było luksusem. Pamiętam, że tworzyła z tych piankowych mas całe, kilku kolorowe torty, zakończone u góry stężałą galaretką. Zmodyfikowałam jej przepis, zastępując serek homogenizowany (dla mnie niedostępny obecnie) skondensowanym mlekiem oraz wyrzucając z przepisu cukier puder, gdyż uważam, że i bez tego deser jest słodki. Gdyby jednak ktoś chciał dodać cukier, to na opakowanie mleczka i opakowanie galaretki dawało się 3 płaskie łyżki.

Pianka z bananami

To przepis na szybki, tani i prosty deser, gdyż takie lubię najbardziej. Dodatkowo jest smaczny i można go swobodnie modyfikować, zastępując banany, owocami sezonowymi i zmieniając smak galaretki.

Co potrzebujemy?

  • 1 opakowanie mleczka skondensowanego niesłodzonego (170g)
  • 1 opakowanie galaretki bananowej
  • 1 banan
  • 250 ml wody

Banana kroimy w plasterki i układamy na dnie, wyłożonej folią keksówki.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości, czyli w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia. W tym czasie do miski miksera wlewamy mleczko i miksujemy, aż do uzyskania konsystencji puszystej pianki.
Do pianki wlewamy cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę i mieszamy jeszcze chwilę.
Masą zalewamy banany w foremce i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Ja pozostawiłam na cała noc. 



Uwaga:
Można podwoić ilość składników, wówczas uzyskamy wyższą i ładniejszą piankę.

Pianka z polewą czekoladową

Co potrzebujemy?
  • 2 opakowanie mleczka skondensowanego niesłodzonego (340g)
  • 2 opakowanie galaretek (różnokolorowych)
  • 500 ml wody (do rozpuszczenia galaretek)

Na polewę:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła

Keksówke wykładamy folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości, czyli w 250 ml gorącej wody na jedna galaretkę i pozostawiamy do przestudzenia.
Do miski miksera wlewamy jedno mleczko i miksujemy, aż do uzyskania konsystencji puszystej pianki. Do pianki wlewamy cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę i mieszamy jeszcze chwilę.
Masą wlewamy do foremki i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Podobnie postępujemy z druga galaretką, którą  wylewamy na stężałą pierwszą piankę.
Pozostawiamy w lodówce na kolejne dwie godziny albo na całą noc.

Wykonujemy polewę. Z cukru i wody gotujemy syrop, dodajemy masło, a gdy się rozpuści wsypujemy kakao. Po zagotowaniu masę odstawiamy z ognia, jeszcze chwilę mieszamy, po czym odstawiamy do przestudzenia.

Zastygła  piankę wykładamy na podłużny półmisek, ściągamy folię i oblewamy ją przestudzoną polewą czekoladową. Ponownie wstawiamy do lodówki, na czas potrzebny do zastygnięcia polewy.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print