środa, 20 marca 2013

Nadziewane jajka



Jajka nadziewane różnymi farszami to bardzo popularna przystawka, odpowiednia na wiele okazji… i bez okazji też.


Aby je wykonać należy jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż i wyciągnąć żółtko. Następnie mieszamy żółtko jaja z różnymi pastami, nadziewamy białka jajek i garnirujemy, czym dusza podpowiada.

Poniżej kilka przykładowych past odpowiednich do nadziania jajek. Składniki jak dla 2 jajek, czyli 4 połówek ;)

Nadzienie ziołowe

  • 2 łyżki twarogu
  • 1 łyżka świeżych ziół (ja dałam kolendrę, pietruszkę i szczypiorek)
  • 1 łyżka śmietany
  • sól

Składniki pasty mieszamy ze sobą i rozcieramy z ugotowanymi żółtkami. Nadziewamy połówki białek. Można użyć dowolnych ziół oraz przypraw.


Nadzienie curry

  • 2 łyżki twarogu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Sposób wykonania jak powyżej.


Nadzienie majonezowe

  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Żółtka utrzeć z  majonezem, doprawić solą i pieprzem.


Nadzienie z tuńczykiem

  • 1 łyżka twarogu
  • 2 łyżki tuńczyka z wody
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

Składniki pasty mieszamy ze sobą i rozcieramy z ugotowanymi żółtkami.


Nadzienie z sardynkami

  • 3 łyżki sardynek w oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanych ziół (dowolnych)

Składniki pasty mieszamy ze sobą i rozcieramy z ugotowanymi żółtkami.


Nadzienie z szynką i parmezanem

  • 2 plasterki szynki gotowanej
  • 2 łyżeczki parmezanu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pieprz

Szynkę drobniutko siekamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami oraz z żółtkami.


Nadzienie pomidorowe

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki twarogu
  • sól
  • papryka w proszku

Składniki pasty mieszamy ze sobą i rozcieramy z ugotowanymi żółtkami.



Masy te można używać również do smarowania kanapek, krakersów lub do napełniania kruchych, słonych babeczek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print