czwartek, 21 marca 2013

Muffinki bananowe


To pomysł na szybki deser, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie za słodkie, owocowe muffinki z polewą bananową, smakują również bez polewy. Idealne do kawy lub herbaty. Z podanej ilości składników wychodzi 18 sztuk.

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany;
  • ½ kostki stopionego masła
  • 125ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do miski wlać stopione masło, dodać cukier, wbić jajka i wszystko ubić. Wsypać mąkę, sodę wymieszaną z sokiem cytrynowym. Na koniec wmieszać rozgniecione banany. Nakładać do papierowych papilotek, umieszczonych w formie. Napełniać do ¾ wysokości. 


Piec 20 minut w 180 stopniach.






Można przygotować polewę z 1 banana, połowy szklanki jogurtu i 1 łyżki cukru pudru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print