środa, 13 marca 2013

Meksykański kociołek


Jednogarnkowe danie wymyślone wczoraj, naprędce z potrzeby chwili. Proporcje jak na osiem osób, tak sadzę, gdyż sześć osób obdarzonych zdrowym apetytem najadło się i jeszcze w garnku zostało.

meksykańskie danie

Składniki:
  • ½ kg białej, suchej fasoli
  • ½ kg ryżu
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 400g puszka krojonych pomidorów
  • 400g puszka kukurydzy konserwowanej
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • olej

Białą fasole namoczyć dzień wcześniej. Zalać świeżą wodą i gotować przez godzinę.
Równocześnie przez godzinę moczyć ryż. Następnie osączyć na sicie i przesmażyć na oleju, aż zrobi się szklisty.
Cebulę obrać, pokroić i przesmażyć. Do cebuli dodać mięso i podsmażyć. Paprykę pokroić w paseczki. Kukurydzę i ugotowaną fasolę odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu.
Gdyby było za gęste dolać trochę wody lub bulionu. Dusić wszystko razem 15-20 minut. Przyprawić do smaku i podawać jako samodzielne danie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print