środa, 6 marca 2013

Marynowanie mięsa


Marynowanie ma na celu zakonserwowanie oraz skruszenie mięsa. Marynatę można przyrządzić z octu lub wina, z dodatkiem warzyw lub przypraw.
Mięsa można marynować również w mleku, musztardzie a nawet w piwie. Inna metodą kruszenia mięsa jest nacieranie mięsa przyprawami i peklowanie. Tak zakonserwowane mięso ma piękny kolor oraz aromat.

Najprostsza jest zalewa z mleka. Stosuje się ją do konserwowania cielęciny i niekiedy wołowiny. Mięso zalewa się mlekiem, tak by było przykryte i odstawia w chłodne miejsce. Pozostawić w marynacie 2-3 dni. Marynowałam w ten jagnięcinę i mięso wyszło bardzo smaczne.

Peklowanie to osobny temat. Przyprawy gotujemy z wodą, a po wystudzeniu łączymy z saletrą. Zalewamy mięso i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia, pamiętając aby odwracać je co dwa dni. Mięso w ten sposób można przechowywać do trzech tygodni.

Marynata z musztardy stosowana jest do polędwicy, wołowiny, schabu lub baraniny przeznaczonych do pieczenia. Mięso naciera się musztardą i odstawia w chłodne miejsce na kilka godzin. Podczas pieczenia mięso należy skrapiać.

Zaprawę z oleju i warzyw oraz ziół można stosować właściwie do każdego rodzaju mięsa. Mięso w takiej zaprawie pozostawia się na dobę, w chłodnym miejscu.

Sucha zaprawa to metoda polegająca na natarciu mięsa mieszanką ziół i przypraw, ułożeniu w kamionkowym garnku, przykryciu i odstawieniu na dwa dni w chłodne miejsce. Dopiero po tym czasie mięso myje się i przyrządza zgodnie z przepisem.

Marynata z wina lub octu, polega na zagotowaniu wody z winem (octem) oraz przyprawami, zalaniu przestudzoną mięso tak, aby było zakryte i pozostawić w chłodnym miejscu 2 do 5 dni.

Marynata nie gotowana, do mięsa na ruszcie, polega na wymieszaniu na zimno składników marynaty, zalaniu nią mięsa i pozostawienie go w chłodnym miejscu przez 24 godziny. Pamiętać należy aby mięso, co kilka godzin obrócić. 


Jutro w Grecji, gdzie mieszkam, jest Tsiknopempti, czyli odpowiednik polskiego Tłustego Czwartku. Różni się on jednak rodzajem spożywanej żywności, gdyż zamiast słodkich wypieków zjada się mięso. Jakie? Różne rodzaje mięsa z patelni, grilla czy piekarnika.

Mój osobisty mąż jutro będzie trzymał straż przy ruszcie, zaś ja już dzisiaj zamarynowałam karkówkę, właśnie według ostatniej metody, czyli na zimno.

Składniki marynaty:
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka. białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka. oliwa z oliwek
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 2 łyżki miodu

Wymieszać składniki marynaty.


Włożyć mięso i pozostawić w marynacie na 24 godziny.


 Jutro pieczenie…

A jeżeli ktoś byłby zainteresowany marynowaniem innych rodzajów mięs, poniżej kilka propozycji.  Smacznego!

Marynaty do kurczaka wystarczy mięso pozostawić w marynacie na kilka godzin.

Marynata z pomarańczą i oliwą z oliwek
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 3 duże, posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Marynata z kminkiem i cynamonem
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka z jednej limonki
  • 1 ząbek czosnku

Marynata z jogurtem i kolendrą
  • 100g jogurtu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

Marynaty do mięsa wieprzowego pozostaw mięso i na co najmniej 6 godzin w marynacie.

Marynata z winem i kolendrą
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Marynata z pomarańczy i miodu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • Świeżo mielony pieprz

Marynata z piwa i cebuli
  • 1 szklanka piwa
  • 2 pokrojone cebule
  • 2 ząbki czosnku

Marynata z oregano i pietruszką
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki


Marynaty do jagnięciny. Mięso powinno przebywać w marynacie co najmniej 8 godzin.

Marynata z tymianku, czosnku i cebuli
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 posiekane cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • Sok i skórka z 1 cytryny

Marynata z miętą i cytryną
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści mięty
  • Sok i skórka z 1 cytryny

Marynata z jogurtem i szałwią
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 100g jogurtu
  • 3 gałązki szałwii


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print