poniedziałek, 18 marca 2013

Lagana


Tradycyjny chleb bez zakwasu, przygotowywany specjalnie na Kathara Deftera.

Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 2½ szklanki ciepłej wody
  • 1 kilo mąki
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy lub tahini
  • 2 łyżki cukru
  • trochę sezamu

Rozpuścić drożdże z cukrem w ciepłej wodzie (1/2 szklanki), dodać trochę mąki, przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu 12 godzin (ja pozostawiam na noc a kontynuuję pieczenie następnego dnia)

Przesiać mąkę do miski z solą, a potem zrobić wgłębienie w środku masy. Wlać oliwę, zaczyn i 2 szklanki letniej wody.Wyrobić, aż do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. 


Podzielić go na 3 kulki. Przykryć i odstawić, aż podwoją swoją objętość. 


Każdą kulkę rozwałkować na placek, uformować lekko podłużny kształt i umieścić w pasujących formach. Ja umieściłam na blasze, gdyż nie mam odpowiedniej formy. Włożyć do lekko ciepłego piekarnika aby ponownie wyrosły. Następnie naciskać palcami, kształtując wzór na powierzchni. Posmarować każdy placek odrobiną wody i posypać sezamem.


Piec Lagana w 200 stopniach przez 20 minut.




Uwaga:
Lagana szybko schną. Jeżeli nie zjesz tego samego dnia, to należy je włożyć do foliowego woreczka i przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print