niedziela, 24 marca 2013

Krem truskawkowy

Wspaniały deser dla małych i dużych, tym lepszy gdy owoce smaczniejsze. Jak już pisałam uwiedziona wyglądem truskawek, zakupiłam pół kilo z czego 200 gram "poszło" do rolady, zaś pozostałe 300 gram postanowiłam wykorzystać na krem.

Składniki:
  • 300 g truskawek
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 120 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 3 żółtka

Kilka truskawek kroimy w plasterki i zostawiamy. pozostałe przecieramy. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach wody, podgrzewamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z przetartymi owocami. Oziębiona śmietankę ubijamy i dodajemy do masy truskawkowej. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz pokrojone kawałki truskawek i wszystko delikatnie mieszamy. przekładamy do salaterek, pucharków, kieliszków etc. i schładzamy w lodówce.
Prosto, szybko i smacznie...


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print