sobota, 9 marca 2013

Jak przygotować klopsiki


Klopsiki przyrządza się z mieszanego mielonego mięsa, namoczonej w mleku i odciśniętej bułki, jajek, cebuli i przypraw. Ja dodatkowo dodaję łyżkę posiekanych ziół np. natki pietruszki.
 
Z powyższych składników wyrabia się gładką, mięsną masę…


… z której formuje kulki…


… otacza w mące…



… i rumieni na gorącym tłuszczu…



Gotowe, przyrumienione klopsiki można bądź zapiekać zalane sosem, bądź też dusić w rosole lub dowolnym sosie (pomidorowym, pieczarkowym, koperkowym, kaparowym, musztardowym)
Zapiekać z  makaronem lub podawać z kaszą lub ziemniakami.


Zależnie od kształtu, który nada się masie mięsnej klopsiki bywają też nazywane zrazikami, lub krokietami.
Z identycznej masy mięsnej piecze się również duże klopsy, czyli tzw. pieczeń rzymską ale o tym może innym razem…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print