sobota, 9 marca 2013

Jak przygotować klopsiki?


Klopsiki to małe mięsne kuleczki, które w zależności od przepisu mogą zawierać same mięso lub różne dodatki warzywne. Klopsiki t nie jest bynajmniej wymysł polski. Wiele krajów ma w swoim menu podobne dania. Każdy zna czeskie klopsy, nie mówiąc o wielkim klopsie, zwanym pieczenią rzymską. Grecy także mogą pochwalić się klopsikami, które nazywają, keftedakia.
 Klopsiki

Klopsik, które chcę dzisiaj przyrządzić mają polskie korzenie. Przyrządza się je z mieszanego
mielonego mięsa, namoczonej w mleku i odciśniętej bułki, jajek, cebuli i przypraw. Ja dodatkowo dodaję łyżkę posiekanych ziół np. natki pietruszki. Jest to przepis podstawowy.



Klopsiki takie otacza się w mące, obsmaża na tłuszczu i dusi w różnych sosach: pomidorowym, pieczarkowym, musztardowym, chrzanowym. Jak komu pasuje i jak mu smakuje.
 
Z powyższych składników wyrabia się gładką, mięsną masę…


… z której formuje kulki…


… otacza w mące…



… i rumieni na gorącym tłuszczu…



Gotowe, przyrumienione klopsiki można bądź zapiekać zalane sosem, bądź też dusić w rosole lub dowolnym sosie (pomidorowym, pieczarkowym, koperkowym, kaparowym, musztardowym)
Zapiekać z  makaronem lub podawać z kaszą lub ziemniakami.


Zależnie od kształtu, który nada się masie mięsnej klopsiki bywają też nazywane zrazikami, lub krokietami.
Z identycznej masy mięsnej piecze się również duże klopsy, czyli tzw. pieczeń rzymską ale o tym może innym razem…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz