sobota, 23 marca 2013

Gulasz wieprzowy czy zupa gulaszowa?


Ponieważ dzisiaj jest Dzień przyjaźni polsko-węgierskiej, to dlaczego nie wykorzystać tego, jako pretekstu o zrobienia gulaszu.
Gulasz to potrawa, która pierwotnie była prostym, mięsnym daniem pasterzy węgierskich. Nie miała tez dodatku papryki, która trafiła do przepisu znacznie później, chyba w tym samym czasie, gdy gulasz stał się węgierską potrawa narodową.
To co w Polsce przygotowujemy pod nazwą gulasz, odbiega od oryginalnego przepisu i właściwie nazywane powinno być zupą gulaszową. Jak zwał tak zwał, jedno jest pewne, nieważna nazwa, ważny smak, a więc smacznego.

Składniki:

  • 700g łopatki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 2 cebule
  • trochę maki
  • sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryki łagodna, chili
  • 1l bulionu (warzywno-cielęcy)
  • oliwa

Mięso umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej poprószone mąką mięso.
Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Zalać bulionem. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki, podsmażyć i dorzucić do garnka. Dodajemy pastę pomidorową i dusimy30 minut. Sprawdzamy miękkość mięsa, jeżeli jest gotowe, wówczas przyprawiamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Podajemy z ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print