piątek, 22 marca 2013

Eklerki

Wczoraj wieczorem znów piekłam na zamówienie, tym razem dla swojego osobistego męża.
Oczywiście eklerki, koniecznie z kremem i polane czekoladą. problem w tym, że z czekoladą u mnie w domu krucho, gdyż wszystkie nadwyżki, od razu są zjadane przez młodszych członków rodziny.

Zrobiłam więc polewę kakaową z :
  • 2 łyżek cukru
  • 2 łyżek kakao
  • 2 łyżek wody
  • 2 łyżek masła

Wodę zagotowałam z kakao i 1 łyżką cukru. następnie ściągnęłam z palnika, przestudziłam dodałam masło oraz drugą łyżkę cukru, aby uzyskać lekko chropowata polewę.

Przygotowałam krem z:
  • 200ml śmietanki 30%
  • 200g masła
  • 80g cukru
  • 3 żółtek
  • wanilii

Śmietankę zagotować z wanilią (wanilię usunąć). Żółtka utrzeć z cukrem i wstawić do kąpieli wodnej i nadal ubijać, wlewając powoli gorąca śmietankę, do czasu, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i przestudzić. Do przestudzonej masy dodawać miękkie masło, ucierając na krem.

Następnie zrobiłam ciasto ptysiowe według tego przepisu i wyciskałam szprycą na natłuszczoną blachę. Piekłam 15 minut w 190 stopniach. 
Ostudzone eklerki przecinałam wzdłuż, napełniałam kremem, składałam, przykrywając wierzchem i smarowałam polewą kakaową.
Następnie trafiły do lodówki, do stężenia... lecz niestety tylko na chwilę, gdyż nikt nie chciał tak długo czekać.





Uwaga:
Z tej ilości wyszło mi 14 eklerek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print