wtorek, 26 marca 2013

Cytrynowa babka piaskowa


Zwykle korzystam z podstawowego przepisu na babkę piaskową, który zawiera wanilię oraz rodzynki. Tym razem postanowiłam pobawić się składnikami i zamiast waniliowej, zrobić cytrynową i wykorzystać do tego celu, zapas cytrynowych skórek.
Jest to babka ucierana, prosta w przygotowaniu i nie kapryśna w pieczeniu.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej (może być też ziemniaczana)
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • tłuszcz do przygotowania formy
  • bułka tarta do przygotowania formy

Mąki przesiać. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i dodawać do niej po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce mąkę, nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, wlać sok cytrynowy oraz skórkę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do ciasta, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy.
Formę z babką wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Stan upieczenia babki sprawdzamy drewnianym patyczkiem, który po wetknięciu w upieczone ciasto powinien pozostać suchy.

Upieczoną babkę odstawiamy na kwadrans do przestygnięcia, zaś w tym czasie przygotowujemy lukier.

Składniki lukru:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki skórek cytrynowych

Cukier puder rozprowadzamy gorącą wodą na masę, dodajemy sok cytrynowy i mieszamy.

Babkę wykładamy na talerz, oblewamy lukrem i obkładamy skórką cytrynową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print