wtorek, 26 marca 2013

Chili con carne


To przepis, który ma kilkanaście twarzy. Zależnie od upodobań można wrzucić mięso mielone, siekane lub krojone. Papryka może być zielona, czerwona lub mix kolorów.
Nieodzowna jest papryczka chili w formie świeżej lub ewentualnie sproszkowanej oraz cebula. Niezbędna jest czerwona fasola, lecz niektórzy dodają też białą.

Składniki:
  • 600g wołowiny
  • 2 cebule
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 400g puszka czerwonej fasoli
  • 2 zielone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa do smażenia

Mięso drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać cebulę i smażyć, aż cebula stanie się szklista. Mięso z cebulą zalać wodą, tak by je przykryła i dusić na małym ogniu. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki i dorzucić do mięsa i dusić około godziny, aż mięso będzie miękkie. Następnie dorzucić pomidory z puszki, odsączoną czerwona fasolę, czosnek i przyprawy. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print