poniedziałek, 18 marca 2013

Chałwa z pieca (χαλβάς στο φούρνο)


Jest to deser tradycyjnie przygotowywany przez greckie gospodynie, przeważnie na Paschę, czyli grecki odpowiednik polskiej Wielkanocy.
Jest to chałwa z semoliną. NIE jest to chałwa sezamowa, znana z handlu. Proszę tego nie mylić!

Poniżej receptura, dla zainteresowanych :)


Składniki:
  • 400 g jogurtu
  • 270 g cukru
  • 230 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 3 jaja
  • 500 g semoliny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka tahini

Syrop:
  • 550 g cukier
  • 700 ml wody
  • 1 laska cynamon
  • skórka z cytryny

Najpierw przygotowujemy syrop do polania chałwy. Gotujemy cukier z wodą, cynamonem i skórką cytrynową w rondelku przez 5 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.


Miksujemy masło z cukrem na masę, dodajemy jajka, jogurt, semolinę, sodę (po rozpuszczeniu w soku z cytryny), brandy, tahini i wanilię. 


Wlać mieszaninę do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blachy do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. 


Po wyciągnięciu z piekarnika polewamy przygotowanym syropem i pozostawiamy w blaszce do wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print