piątek, 29 marca 2013

Bułki pszenne faszerowane


Takie bułki można jeść na ciepło, zaraz po upieczeniu lub na zimno, zabierając ze sobą zamiast, tradycyjnych kanapek przygotowywanych na drugie śniadanie.
O ile przepis na bułki jest niezmienny, to farsz daje możliwości dostosowania go do własnych preferencji smakowych.
Z podanych składników wyszło mi 10 bułek.

Składniki ciasta:
  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 360ml ciepłej wody

Drożdże rozdrabniamy, rozcieramy z cukrem, dolewamy trochę wody i 2 łyżki mąki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostała wodę, mąkę i oliwę. Mieszamy i ponownie pozwalamy ciastu wyrosnąć (około 30 minut).

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Składniki farszu:
  • 10 plasterków boczku
  • 400g fety
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka dymki
  • pieprz
  • żółtko jaja
  • białko jaja 
  • ziarna sezamu do posypania bułek

Boczek kroimy w drobną kostkę. Fetę rozcieramy z żółtkiem. Zieleninę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku pieprzem.



Z ciasta formujemy placuszki. Na środek każdego dajemy po dwie łyżeczki farszu, łączymy ciasto nad farszem i układamy na wysmarowanej blasze, zlepieniem do dołu.
Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy sezamem.



Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do gorącego wkładamy przygotowane bułki i pieczemy do zrumienienia, około 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print