środa, 13 lutego 2013

Ziemniaczki pieczone z rozmarynem


Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 ½  filiżanki białego wina
  • 1 filiżanka oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2-3 gałązki rozmarynu

Ziemniaki obrać i obgotować w nie solonej wodzie przez 15-20 minut od chwili zagotowania.
Odcedzić i przestudzić. Przygotować zalewę mieszając razem wino, musztardę, sól, pieprz, suszone oregano. Dodajemy do zalewy olej oraz listki rozmarynu.
Przestudzone ziemniaki kroimy w cząstki, mieszamy z marynata i układamy w naczyniu do zapiekania. Ewentualnie dodajemy jeszcze gałązki rozmarynu.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, wkładamy przygotowane ziemniaki do gorącego piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy do miękkości. U mnie było to 30 minut. Jak są miękkie w środku i lekko rumiane z wierzchu są gotowe do spożycia.


Tak przygotowane ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa, drobiu lub ryb.
Ja podałam do nich smażone udka kurczaka marynowane w zalewie z rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print