sobota, 16 lutego 2013

Zdrowotny chlebek z mąki kukurydzianej

Jest to chlebek lekko słodki, lekko kruchy i tak naprawdę z trzech rodzajów mąk. Jednak kukurydziana jest w zdecydowanej przewadze. Zaletą tego chlebka jest to, ze udał się nawet na suchych drożdżach, za którymi nie przepadam ale w razie konieczności z nich korzystam.

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki drożdży
  • 6 łyżek miodu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
Do masy dodać:

  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1 szklankę mąki z pełnego przemiału
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki oleju

Ponownie wszystko wymieszać i wyłożyć na nasmarowaną olejem blachę. pozostawić na około 30 minut a w tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Piec około 45 minut, do uzyskania złotego koloru.

Uwaga:
Do wypieku tego bochenka użyłam prostokątnej, podłużnej blaszki, wydaje mi się, że ładniejszy kształt uzyskałby po upieczeniu w "keksówce"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print