sobota, 9 lutego 2013

Wyciąg pektynowy z pomarańczy


Pomarańcza to nazwa, jaką określa się niektóre gatunki roślin należące do rodzaju cytrusów, zwykle o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu. Pomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata, uprawiana jest w ponad stu krajach, chociaż przypisuje się jej pochodzenie chińskie.
Owoce spożywane są na surowo bądź w postaci przetworów. Produkuje się z nich olbrzymie ilości soków – również mieszanych z innymi owocami, wytarza się także dżemy, marmolady czy galaretki. Smaczne są również ciasta sporządzane z dodatkiem pomarańczy. Cząstki pomarańczy z powodzeniem służą jako nadzienie do słodkich pierogów.
Sok z pomarańcz może służyć do sporządzania domowych napoi i oranżad oraz koktajli. Wykorzystać go można do sporządzenia sosów i to zarówno do deserów, jak i sosów do potraw mięsnych.
Także skórka pomarańczowa znalazła swoje zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem stosuje się ja  do zaprawiania alkoholi oraz w postaci kandyzowanej jako dodatek do ciast.


Skórki wykorzystuje się również do sporządzenia wyciągu pektynowego.

W tym celu skórkę pomarańcz
należy bardzo dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Odciąć białe części. Skórki posiekać, zalać wodą, gotować około godziny, po czym odcedzi płyn. Jeśli nie zużywamy go od razu to przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 80 stopni.
Wyciąg pektynowy używamy do zagęszczania dżemów lub sporządzania galaretek z owoców zawierających mało pektyn np. z moreli.
Przemysłowo produkowane wyciągi pektynowe znane są jako żelfix czy cukier żelujący.
Czy nie miło jest przygotować je samodzielnie w domu? Na pewno bardziej satysfakcjonująco!

A już wkrótce dwa inne domowe sposoby wykorzystania tego wspaniałego owocu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print