piątek, 1 lutego 2013

Spanakorizo, czyli ryż ze szpinakiem


Na dźwięk słowa szpinak wiele osób krzywi się ze wstrętem, zaś niektórym być może zbiera się na mdłości. To zwykle wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to w przedszkolu podawano ciemnozieloną breję o mdłym smaku, wpływa na nasze postrzeganie tego bardzo przecież wartościowego warzywa. Wystarczy tylko trochę przypraw i trochę chęci, by wyczarować z zielonych liści naprawdę smaczne danie!


Spanakorizo, to wegetariańskie danie z kuchni greckiej, którego głównymi składnikami są szpinak, ryż oraz przyprawy.
Przygotowuje się go szybko i łatwo, a jest wyjątkowo zdrowe i pyszne!


Składniki:
  • 1kg świeżego szpinaku (może być mrożony)
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 duża garść posiekanej zieleniny (koperek, dymka, zielona pietruszka)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Szpinak świeży oczyścić, opłukać dwa razy, odciąć ogonki. Do garnka wlać oliwę, wkroić cebulę. Podsmażyć. Odlać powstały płyn, dolać oliwę, zieleninę, wyciśnięty czosnek i przyprawy oraz podlać wodą około pół szklanki. Dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
Szpinak mrożony wkładamy bez rozmrażania do garnka z oliwą. Dusimy go chwile we własnym soku, po czym dodajemy warzywa i przyprawy.


W drugim garnku gotuję ryż, chociaż oryginalny przepis nakazuje dosypać go do warzyw i dusić razem.


Po ugotowaniu mieszam wszystko razem i gotowe.


Niektórzy gotową potrawę skrapiają cytryną…. Kwestia smaku.

Niekiedy gotową potrawkę zapiekam w piekarniku. W tym celu rozbełtuję 2 jajka ze szklanką śmietanki (lub mleka) wylewam na masę rozłożoną w naczyniu do zapiekania i zapiekam przez 20-30 minut, w średnio nagrzanym piekarniku.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print