poniedziałek, 4 lutego 2013

Spanakopita i inne farsze


Ciasto fyllo daje nieograniczone możliwości w zakresie komponowania własnej kompozycji smakowej. 
Nadziewać możemy je zarówno słonymi, jak i słodkimi farszami, zarówno takimi ogólnie znanymi, które przytaczam poniżej (przynajmniej kilka z nich), jak i własne, odpowiadające nam smakowo.
Wystarczy trochę wyobraźni oraz odwagi i ... do dzieła!

Spanakopita (σπανακόπιτα) to nic innego jak arkusze ciasta fyllo poprzekładane szpinakowym farszem.
Taki farsz to nic trudnego, poza tym wiele zależy od naszej inwencji.

Przykładowy farsz:
  • 300g świeżego szpinaku (albo paczka mrożonego)
  • zielenina (cebula, por ,koperek, natka - do wyboru lub wszystko naraz) ja dałam samą cebulę
  • 40 dag pokruszonej fety (może być zwykły biały ser ale wtedy należy go posolić)
  • 3 jajka
  • pieprz

Rozcierasz ser z odrobiną mleka i roztrzepanymi jajkami, Zieleninę siekasz, lekko solisz by zmiękła, dodajesz przesmażony na maśle i przestudzony szpinak, dodajesz pieprz, oliwę i mieszasz masę.

Brytfankę o wymiarach około 35x25 smarujesz oliwą i wykładasz szczelnie dwoma arkuszami ciasta. Brzegi trzeciego zawijasz do góry i pokrywasz farszem, na to następny arkusz i znowu farsz i tak do wyczerpania farszu. Następnie przykrywasz 2 arkuszami ciasta, polewasz je masłem z oliwą (2 łyżki masła + 4 łyżki oliwy) i wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
Ma być zrumienione z wierzchu. Przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć lekko wierzch w kwadraty, wówczas będzie się lepiej kroić.




Tiropita (τυρόπιτα) czyli pita z serem na słono.

  • ½ kg fety
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz

Wymieszać na masę. Dalej jak w spanakopicie.

Zambonotiropita (ζαμπονοτυροπιτα)
To odmiana tiropity. Różni się jedynie tym, że na nadzienie serowe układamy kawałki szynki.
Dalej jak w spanakopicie.


Ciasto z cukinią (Πίτα με κολοκυθάκια)
To nadzienie z cukinią, które dopracowałam pracując w hotelowej kuchni i z powodzeniem serwowałam przez cały sezon. Znikała zawsze do ostatniego kawałka, co uważam za najlepszy komplement dla kucharza.

Na farsz potrzebować będziemy:

  • 5-6 cukini (zależy od ich wielkości)
  • 4 cebulki
  • pęczek koperku
  • 2 jajka rozbełtane w połowie szklanki mleka
  • 100g tartego żółtego sera
  • 100g fety

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na pół godziny aby puściła sok. Przesmażyć cebulkę. Do miski dodać odciśnięte cukinie, koperek, przesmażona cebulkę, jaja roztrzepane z mlekiem oraz żółty ser. Kłaść na płatach ciasta i posypywać pokuszoną fetą. Dalej postępować jak w spanakopicie.

A co zrobić, gdy ktoś ma ochotę na słodki farsz? Nie ma problemu. Należy zmieszać ze sobą:

  • ½ kg twarogu
  • 4 jajka
  • szklankę mleka
  • cukru według uznania

i przełożyć tym płaty ciasta fyllo. Z wierzchu polać stopionym masełkiem i do pieca.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print