sobota, 23 lutego 2013

Sałatka Coleslaw



Sałatki z kapusty są bardzo tanie i smaczne.
Sałatka Coleslaw jest chyba jedną z najbardziej znanych surówek obiadowych. Jej podstawę stanowi biała kapusta oraz inne dodatki, najczęściej marchew, niekiedy zaś jabłka.

Wszystko zaś skąpane jest w pysznym, majonezowym sosie.

Sposób posiekania kapusty może być różny i zależy od indywidualnych upodobań. Może być poszatkowana drobno lub nieco grubiej.  Także proporcje składników zależą od osobistych preferencji.

To świetna podstawa do tworzenia własnych wersji kapuścianych sałatek.





Składniki:
  • Pół główki białej kapusty startej na grubej tarce
  • 2 średnie drobno starte marchewki
  • 2 małe, posiekane cebule (ja dałam czerwone)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet winny lub sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek oleju
  • ½ szklanki majonezu

Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, octem i olejem. Sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Dodać majonez, odstawić jeszcze na pół godziny i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz