sobota, 23 lutego 2013

Sałatka Coleslaw


To chyba jedna z najbardziej znanych surówek obiadowych. Jej podstawa jest biała kapusta oraz inne dodatki, najczęściej marchew, niekiedy zaś jabłka. Sposób jej posiekania również zależy od upodobań, może być poszatkowana drobno lub nieco grubiej, podobnie jak proporcje składników. To świetna podstawa do tworzenia własnych wersji kapuścianych sałatek.

Składniki:
  • Pół główki białej kapusty startej na grubej tarce
  • 2 średnie drobno starte marchewki
  • 2 małe, posiekane cebule (ja dałam czerwone)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet winny lub sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek oleju
  • ½ szklanki majonezu

Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, octem i olejem. Sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Dodać majonez, odstawić jeszcze na pół godziny i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print