środa, 6 lutego 2013

Przygotowanie ciasta drożdżowego


W przeddzień Tłustego Czwartku przyda się sposób na przygotowanie ciasta drożdżowego, szczególnie jeśli ktoś myśli o smażonych, rumianych pączusiach.

Ciasto drożdżowe ma różnorodne zastosowanie. Robi się z niego chleb, bułki, słodkie drożdżówki, pizzę, strucle, różnorodne placki i oczywiście pączki. W cieście drożdżowym można zapiekać mięsa, pasztety czy warzywa.
Zależnie od zastosowania ciasta dodaje się do niego mniej lub więcej tłuszczu, jajek i cukru.

Przygotowuje się dwoma metodami: jednofazową, gdy wszystkie składniki ciasta łączymy od razy ze sobą (zwykle w przypadku drożdży suchych) oraz metoda dwufazową (przy użyciu drożdży świeżych) którą opiszę poniżej.

Przygotowujemy rozczyn, czyli rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem oraz dodajemy tyle mąki aby ciasto miało konsystencję śmietany.


Rozczyn przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (zwykle od ½ do 1 godziny)





W przypadku wyrabiania słodkich bułek, ucieramy jajka z cukrem i dodajemy do rozczynu razem z pozostałą mąką oraz przyprawami. W przypadku wyrobu pieczywa nie dodajemy jajek, chyba że tak wynika z przepisu.
Dokładnie wyrabiamy ciasto, dodajemy stopiony tłuszcz (który hamuje proces fermentacji) i wyrabiamy nadal, aż do uzyskania lśniącej, gładkiej masy, która nie będzie lepić się do rąk.


Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (powyżej 25 stopni) i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy bułki, wlewamy do form na ciasta lub formujemy chleb.


Uwagi:
  1. Dla uzyskania dobrego ciasta należy używać dobrej jakości mąki, która powinna być przesiana i drożdży oraz przestrzegać właściwych temperatur pieczenia.
  2. Świeże drożdże dodane do ciasta szybko powiększają jego objętość. Ciasto z dodatkiem drożdży suszonych rośnie o wiele wolniej.
  3. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być ogrzane: mleko letnie a masło roztopione i przestudzone.
  4. Ciasto drożdżowe jest bardzo wrażliwe – nie lubi przeciągów i wstrząsów.
  5. Ciasto drożdżowe jest dobrze upieczone jeżeli odstaje od formy, a patyczek w nie wbity pozostanie suchy. Ciasta nie należy zbyt długo przetrzymywać w piekarniku ponieważ łatwo można je przesuszyć.
  6. I na koniec tabelka, która znalazłam w necie, a która pomoże zorientować się w przybliżeniu ile drożdży danego rodzaju będziemy musieli użyć. Jednak zawsze najlepiej kierować się wskazówkami producenta, umieszczonymi na opakowaniu.
Powodzenia!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print