poniedziałek, 25 lutego 2013

Przecierana zupa grochowa z grzankami


Idealne na zimę są zupy z nasion roślin strączkowych. Wprawdzie są kaloryczne ale również rozgrzewają, no i są smaczne.Do moich ulubionych należy grochówka z suszonego żółtego grochu.

zupa grochowa

Do grochowej można dodać pokrojony w kostkę i przesmażony boczek. Zupę można przygotować na wywarze z mięsa i kawałki mięsa dodać do zupy.Do gotowej można dodać śmietanę, jogurt, łyżkę oliwy lub zakwasić sokiem z cytryny.Zamiast grzanek można podać z kaszą jęczmienną perłową lub
ryżem.



Składniki:
  • 500 g suchego grochu
  • 2 l wywaru z wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mielony kminek

Groch opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować około godziny. Przesmażyć cebulę i dodać do gotującego się grochu razem z warzywami. Wlać wywar z wędzonki. Gotować kolejna godzinę. Od koniec gotowania posolić, wsypać przyprawy i roztarty czosnek. Całość przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Podawać z grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz