czwartek, 14 lutego 2013

Panierowane skrzydełka na ostro


Dzisiaj Walentynki, miłość unosi się w powietrzu, podobnie jak wszędobylskie motywy serc.
Czy zawsze muszą być to tylko słodkie serca? 
Przecież nie zawsze jest słodko, czasem gorzko a czasem pikantnie... 
A jeżeli już jesteśmy w kuchni i mowa o pikantnych przyprawach, to dlaczego nie spróbować zrobić pikantnych skrzydełek na walentynkową kolację. Nie od dzisiaj wiadomo, że pikantne przyprawy mają opinię afrodyzjaków, którą zawdzięczają zapewne swoim właściwościom rozgrzewającym oraz pobudzającym krążenie krwi.

Składniki:
  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 2 jajka
  • sól, curry, ostra papryka
  • mąka, mleko, olej
  • bułka tarta

Skrzydełka moczyć około godziny w wodzie z dodatkiem soli lub obgotować we wrzątku przez 15 minut. Nadają się też skrzydełka gotowane w rosole, tylko trzeba je szybko wyjąć, zanim się rozpadną.
Jajka wymieszać z mlekiem i przyprawami. Ilość przypraw, jaką użyjemy zależy od naszego gustu i od tego jak ma być ostry kurczak. Na talerzu wymieszać mąkę i bułkę tartą w proporcji 1: 3.
Ze skrzydełek usuwamy końcówki bez mięsa a pozostałe panierujemy najpierw w bułce tartej z mąką, następnie w jajku z przyprawami i ponownie w mieszaninie bułki z mąką.
Smażymy na gorącym, głębokim oleju. Po smażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Podawać same bądź z sosami lub surówkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print