piątek, 1 lutego 2013

Niezawodny sernik


Mam taki jeden zeszyt, który jest zapisem moich kulinarnych zmagań oraz skarbnicą niezawodnych, wielokrotnie sprawdzonych przepisów. Zeszyt nie jest gruby, typowo 16 kartkowy, formatu A5, w niebieskiej okładce pamiętającej jeszcze czasy PRL-u.


Na stronach zapisanych drobnym drukiem, wśród plam z kawy, kleksów z powideł i tłustych odcisków palców, chowają się dawno zapomniane receptury na takie smakołyki jak ziemniaczki (zwane też bajaderkami), ptasie mleczko czy domowa czekolada.



Gdzieś za kluskami z mięsem ale przed ciastem „Zebra” przycupnął przepis na sernik, prosty, tani i nieskomplikowany, za to tak smaczny, że od lat króluje w mojej kuchni.
Chcecie też spróbować?

Składniki:
  •     1kg twarogu
  •     6 jajek
  •     300g cukru pudru
  •     60g masła
  •     1 łyżka cukru waniliowego
  •     1 łyżka skrobi (ziemniaczana lub kukurydziana)
  •     50ml mocnego alkoholu (dowolnego: wódka, rum, spirytus a nawet koniak)


Ser mielimy. Miękkie masło ucieramy mikserem i nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka (po jednym) cukier puder i waniliowy, alkohol oraz skrobię.

Białka ubijamy i dodajemy do masy. Nie miksujemy już lecz delikatnie mieszamy ze sobą do połączenia składników.

Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką tortownicy. Piec godzinę w temperaturze 180 stopniach.


Gotowy sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Można również zostawić bez dodatków, jest również smaczny!



Do sera zamiast alkoholu można dodać:

-         owoce kandyzowane
-         orzechy
-         skórkę pomarańczową
-         śmietanę


Uwagi:

Aby sernik nie opadł, po upieczeniu należy go pozostawić w piekarniku na minimum 15 minut (a najlepiej do ostygnięcia) Drzwiczki piekarnika powinny być otwarte.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print