niedziela, 10 lutego 2013

Napój pomarańczowy


Ostatnio zostałam obdarowana większą ilością pomarańcz, więc należało jakoś ten nadmiar zagospodarować. Ze sporej części owoców wycisnęłam sok, kilka poszło na zrobienie galaretki, skórki z tej partii owoców poszły na przygotowanie wyciągu pektynowego. Został jeszcze spory zapas, który chyba przeznaczę na przygotowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz dżem do słoików.
Dzisiaj przygotowałam napój pomarańczowy z soku, cukru i wody, który jest świetną alternatywą dla produkowanych  fabrycznie.

Co potrzebujemy:
  • 600 ml wody
  • sok z 4 pomarańcz
  • 150 g cukru

Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodajemy resztę przegotowanej i ostudzonej wody oraz świeżo wyciśnięty sok z owoców. Wystarczy wymieszać, ewentualnie oziębić i gotowe.

Uwaga:
Po dodaniu gazowanej wody otrzymamy coś na kształt oranżady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print