sobota, 2 lutego 2013

Na życzenie drożdżówki


Dziecinnie proste drożdżowe bułeczki mogą być dobrym dodatkiem do porannej kawy.
Ich zapach jest lepszy niż najlepsze chemiczne aromaty w sprayu, zaś ich słoneczny kolor 
rozjaśni nawet najbardziej pochmurny dzień.
 

Szkoda tylko, że same się nie zrobią :)


Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 70 g drożdży (świeże najlepsze)
  • 1/2 l. mleka
  • 100 g masła
  • 200 g. cukru
  • 3 jajka
  • sól

Zrobić rozczyn, czyli rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka, dodać 200 g. mąki. wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Jajka ubić z cukrem. Dodać do wyrośniętego rozczynu razem z pozostałą mąką i mlekiem, posolić oraz dokładnie wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie dodać roztopione masło, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ja czekałam 2 godziny.
Uformować bułeczki, precelki lub inny kształt i odstawić na chwile do ponownego wyrośnięcia. 
Można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem, makiem, grubym cukrem lub czym chcesz.
piec 30 minut w temp. 220 stopni.

 Smacznego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print