sobota, 2 lutego 2013

Halloumi saganaki, czyli smażony ser Halloumi


Ostatni zakupiłam w pewnej sieci sklepowej ser Halloumi. Jest półtwardy, cypryjski ser, który wykonany jest z mieszanki mleka krowiego i koziego z dodatkiem mięty. Od wielu wieków produkowany jest według tej samej, ściśle przestrzeganej receptury. Jego skład to maksymalnie 46% wody, minimum 43% tłuszczu, 22% białka i 3% soli.

Zaletą tego sera jest nieskończona liczba sposobów podania.Szczególnie poleca się go do grilowania oraz smażenia ale będzie też świetnym dodatkiem w sałatce, omlecie czy z makaronem.
Ja uwielbiam go jako saganaki, czyli panierowany, smażony na patelni. Jest to niezwykle smaczna przekąska, a na dodatek łatwe i szybkie do wykonania.



Składniki:
  • Kostka serka Halloumi
  • Mąka
  • Oliwa do smażenia

Kostkę serka Halloumi należy pokroić na centymetrowej grubości plasterki. Każdy otoczyć w mące i położyć na rozgrzaną oliwę. Smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia.


Smażony serek można posypać oregano lub pokropić cytryną.
Dobry będzie jako samodzielna przekąska lecz równie dobrze sprawdzi się w połączeniu z sałatką lub pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print