sobota, 9 lutego 2013

Galaretka pomarańczowa


Pewnie myślicie „Galaretka pomarańczowa, co to za filozofia., kupić torebkę w sklepie rozpuścić w wodzie i gotowe”
Oczywiście można i tak, dlaczego nie! Szybko, łatwo i ekonomicznie ale z drugiej strony dlaczego nie połasić się o samodzielne zrobienie domowej galaretki. Będzie na pewno bardziej naturalna, więc pewnie i zdrowsza.
                       
Składniki:
  • 7 pomarańcz
  • 2 limonki
  • 200 g  cukru
  • 20 g  żelatyny
  • 600 ml  wody

Sposób przygotowania:
Jedną pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Z pozostałych owoców wyciskamy sok. Żelatynę rozpuszczamy w 8 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy 4 minuty. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do żelatyny wlewamy wodę z cukrem, dodajemy do niej sok z owoców i mieszamy. Wlewamy do salaterek zalewając cząstki pomarańcz. Ostudzony płyn wstawiamy do lodówki do stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print