piątek, 8 lutego 2013

Drożdżowe bułeczki kukurydziane


Idąc za ciosem, postanowiłam upiec dodatkowo bułeczki kukurydziane, a właściwie kukurydziano-pszenne. Będę miała przynajmniej zapas na dwa dni :)


Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 25g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka

Drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z cukrem i jedną łyżką mąki, odstawić do podrośnięcia. Obie mąki wymieszać z solą, dodać jajko i stopione masło oraz zaczyn drożdżowy, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i odstawić do wyrośnięcia.


Piec 30-40 minut w temperaturze 180 º C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print