środa, 27 lutego 2013

Dorsz w pomidorowo-winnym sosie


Dorsza można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest zanurzenie filetów z ryby w gęstym, aromatycznym, pomidorowym sosie i zapieczenie ich w piekarniku.

dorsz w sosie pomidorowo-winnym

Można dodać dodatki w postaci ryżu lub ziemniaków, zarówno w formie gotowanej, jak tez zapieczonej razem z rybą. Oprócz dorsza, można w daniu, wykorzystać filety z każdej innej ryby morskiej.


Składniki:
  • 750 g filetów z dorsza
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sos pomidorowo-winny
  • 200 g suchego ryżu
  • 2 łyżki masła

Filety rybne rozmrozić, skropić sokiem cytrynowym i odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Płaską formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać ryżem długoziarnistym. Na ryżu ułożyć kawałki ryby i zalewamy sosem pomidorowo-winnym i rozkładamy kawałki masła. Wsuwamy do piekarnika na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Gotową rybę posypujemy posiekaną natka pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz