środa, 27 lutego 2013

Dorsz w pomidorowo-winnym sosie


Tak prosty, że robi się niemal sam.

Składniki:
  • 750 g filetów z dorsza
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sos pomidorowo-winny
  • 200 g suchego ryżu
  • 2 łyżki masła

Filety rybne rozmrozić, skropić sokiem cytrynowym i odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Płaską formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać ryżem długoziarnistym. Na ryżu ułożyć kawałki ryby i zalewamy sosem pomidorowo-winnym i rozkładamy kawałki masła. Wsuwamy do piekarnika na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Gotową rybę posypujemy posiekaną natka pietruszki.


Uwaga:
Można wykorzystać filety z każdej innej ryby morskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print