niedziela, 3 lutego 2013

Ciasto fyllo (φúλλο)


Fyllo (φúλλο), to charakterystyczne dla kuchni greckiej ciasto sporządzane z mąki, oliwy i wody. Ciasto nie nadaje się do samodzielnego spożycia lecz jest bazą dla innych potraw. Płatami ciasta przekłada się bowiem ser, warzywa, mięsa oraz różne ich kombinacje.


Powszechnie używane jest do wyrabiania ciast i słodkich deserów. Właściwie to przełożyć można je niemal wszystkim, zależnie od własnych upodobań smakowych.
W Grecji można go kupić w formie gotowych płatów przyciętych do standardowego rozmiaru
I gotowych do użycia.



Składniki:
  • 750g mąki pszennej
  • 11/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 ½ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki soli

W celu przygotowania ciasta mieszamy mąkę z oliwą i solą, a następnie dodajemy wodę i ocet, zagniatając luźne ciasto.

Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy na tyle części na ile potrzebujemy lub na tyle ile wymaga przepis.

Każdą z części rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. 


Płaty ciasta pozostawiamy do przeschnięcia, po czym zużywamy zgodnie z przepisem.


Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print