sobota, 2 lutego 2013

Chlebek bananowy


Jest to bardzo popularny wypiek w Stanach Zjednoczonych. Przypomina bardziej ciasto, niż chleb, który znamy. Jest słodki oraz wilgotny oraz bardzo, bardzo smaczny.


Wersja, która przygotowałam jest jakby podstawową wersją tego ciasta. Można go wzbogacić poprzez dodanie kandyzowanych owoców lub orzechów. 




Składniki:
  • 3-4 dojrzałe banany średniej wielkości
  • 25 dag mąki pszennej
  • 22 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Banany obieramy i kroimy na małe kawałki. Ze 100 g cukru i 5 łyżek wody robimy na patelni złocisty karmel. Dodajemy masło i banany i dusimy, aż banany się rozpadną. Pozostały cukier ucieramy z jajkami, mąką, solą i sodą. Do ubitej masy dodajemy przestudzone banany i mieszamy ręcznie, aż całość się połączy. Formę „keksówkę” smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut.


Uwaga:
Można go zamrażać, chociaż nie wypróbowywałam, gdy przygotowałam jedynie jedną sztukę.
Podobno przechowuje się dobrze w temperaturze pokojowej, również nie wypróbowałam, gdyż mój chlebek znikł zanim zdążył na dobre ostygnąć…. Może innym razem :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print