Sprawdzony przepis!

Bułeczki sezamowe

Obiecywałam sobie, że nie upiekę już nic na suchych drożdżach, a jednak… 


bułeczki sezamowe

Zmuszona siłą wyższą, zrobiłam  kilka bułeczek i paluszków z sezamem. Chociaż udały się i nawet dość wyrosły, to nadal będę wychwalać wyższość świeżych drożdży nad suszonymi.


Składniki:
  • ½ kg mąki pszennej
  • opakowanie  drożdży instant
  • 1 łyżeczki cukru
  • ½  łyżeczki soli
  • ziarna sezamu
  • 250 ml ciepłego mleka

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sypkie i wlewając mleko zagniataj ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie formuj z niego małe bułeczki, które wykładaj na natłuszczoną, płaską blachę. Pozostaw bułeczki na kolejne 30 minut aby jeszcze podrosły. W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj wodą i obsyp nasionami sezamu. Pieczemy około 30 minut.