poniedziałek, 11 lutego 2013

Brokuły w sosie


Brokuły można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Najprościej oczywiście obgotować brokuły w wodzie i polać masłem z przysmażoną bułką tartą.
Można tez odejść od tradycyjnych w polskiej kuchni sposobów podawania brokuł (podobnie jak i kalafiorów) a zamiast tego spróbować polać je sosami.
Brokuły będą się komponować dobrze z różnymi sosami i to jest ich niewątpliwa zaleta, gdyż każdy wybierze sobie taki sos, jaki najbardziej odpowiada mu smakowo.
Możemy podawać je z sosem koperkowym, pomidorowym, cytrynowym czy kaparowym lub dowolnym sosem majonezowym (na zimno)
Można go zapiekać pod beszamelem a także w nim panierować.
Klasycznym już połączeniem są brokuły z sosem holenderskim.
Ja dzisiaj mam propozycję podania brokuła z trzema sosami, które bardzo odpowiadają mojej rodzinie.

Brokuły z sosem mlecznym

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiać, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać mąkę, mieszając doprowadzić do zawrzenia. Odstawić, dodać masło, wymieszać i doprawić. Sos można wzbogacić dodatkiem startego żółtego sera.
Sosem zalać ugotowane brokuły.


Brokuły w oliwie z cytryną


  • pół szklanki oleju z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Składniki sosu wymieszać i polać ugotowane brokuły.

Brokuły w sosie maślanym


  • 4 żółtka
  • 4 łyżki wytrawnej sherry
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz cayenne
  • starta gałka muszkatołowa

Żółtka ubić na parze z sherry oraz z czterema łyżkami zimnego wywaru z brokuła. Zdjąć z ognia przyprawić, dodać masło, wymieszać i polewać ugotowane różyczki brokuła.

Na koniec gwoli przypomnienia: brokuły gotujemy krótko 10 do 15 minut. Różyczki brokuła wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem odrobiny cukru. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Brokuły mrożone wrzucamy do wrzątku i gotujemy do 5 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print