środa, 20 lutego 2013

Banany na deser


Na słodki początek dnia dwa, szybkie deserki z bananami.

Banany w czekoladzie

  • ½  szklanki śmietany
  • ½ szklanki roztopionej czekolady
  • 4 duże twarde banany, pokrojone wzdłuż na pół
  • 3 łyżki brandy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki dowolnych orzechów
  • 2 łyżki masła
  
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy na krem. Ściągamy z ognia i trzymamy w cieple. Na patelni masło. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy banany i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty. Wlewamy alkohol i dodajemy cynamon. Smażymy kolejne 2 minuty. Następnie delikatnie ściągamy z patelni, układamy na talerzykach, polewamy polewą czekoladowa i obsypujemy orzechami.

Smażone banany w cieście


  • 50g zwykłej mąki
  • 2 jajka
  • 100g granulowanego cukru
  • masło do smażenia
  • 4 banany
  • 2 łyżki roztopionej czekolady

Z jajek oddzielamy żółtka, które ubijamy z cukrem na masę, dodajemy roztopiona czekoladę, mąkę i mieszamy nadaj. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z ciastem. Kawałki bananów zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na maśle.
Podajemy same lub z jakąkolwiek polewą.
Ja podałam z polewą bananowo-kokosową. W celu jej wykonania bierzemy 1 dojrzałego banana, 2 łyżki wiórków kokosowych i ½ szklanki mleka.
Banana rozgniatamy widelcem (można zmiksować, wówczas uzyskamy mniej papkowatą konsystencję) dodajemy mleko i wiórki. Mieszamy i gotowe.

Smacznego, słodkiego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print