sobota, 26 stycznia 2013

Kremówka


Wbrew pozorom nie jest to takie pracochłonne ciasto, szczególnie kiedy wykorzystamy do jego przygotowania, gotowe, mrożone płaty ciasta francuskiego ;)

kremówka





Takie ciasto wystarczy tylko rozmrozić, przeciągnąć lekko wałkiem i upiec w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni przez 20 min. Zresztą na każdym pudełku z takim ciastem macie podane takie informacje jak czas i temperatura pieczenia.

Do ciasta robię  krem budyniowy.

Składniki masy budyniowej:
  • 1 litr mleka
  • 50g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń przestudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego (upieczony oczywiście)
Na masie budyniowej ułożyć drugi upieczony placek i pociąć go na kwadraty. Całość posypać cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin ale kto by tyle wytrzymał  ;)



Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print