poniedziałek, 28 stycznia 2013

Karpatka


Karpatka to jedno z takich ciast, któremu trudno się oprzeć :) Zawsze przygotowuję ją sama, w domu, gdyż taka jest najlepsza i wiesz co jesz.


Składa się z dwóch blatów ciasta parzonego oraz warstwy oddzielającego ich kremu.
Ponieważ przepis na ciasto parzone umieściłam już wcześniej, dzisiaj podaję przepis na krem.




Składniki kremu do Karpatki:
  • 4 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 250g masła

Żółtka utrzeć z cukrem. Zagotować śmietankę i gorąca wlewać do żółtek cały czas nie przestając ucierać. Naczynie z masą wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać dopóty, dopóki masa nie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło utrzeć i podczas ucierania dodawać masę z żółtek.
Gotowy krem wyłożyć na przestudzony blat ciasta parzonego, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.

Pozostawić w lodówce na noc a przed podaniem posypać cukrem kryształem, cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Co kto lubi ;) SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print